Bombesøndagen «et lysfenomen»

Skrevet av Arvid Erlandsen

Trondheims-pressen var litt på etterskudd:For ikke så alt for mange ukene siden satt vi i vår lune stue i Steinkjer sentrum ved midnattstid. Hadde nettopp tatt inn amerikanske CNN på skjermen.

Og plutselig opplevde vi dramatikk og krig nærmest fra orkesterplass. Direkte inn i stua kom signalene der vi på direkten så hvordan luftskytset spilte opp, lyskastere og sporlysgranater. Vi kunne nesten følge banen deres fram til nedslaget og eksplosjonene. En ny væpnet konflikt, heldigvis langt unna fredelige Norge.

Dette fikk oss til å tenke på situasjonen søndag 21. april i 1940. Dagen da tyske bombefly satte Steinkjer i brann. Det er 70 år siden dette skjedde, men hvor raskt fikk folk flest utenfor Steinkjer høre om krigshandlingene?

Vi har tatt ut en enkel notis i en av Trondheimsavisene fra mandag 22. april 1940. Avisa hadde riktignok fått inn meldinger om brannskjær på himmelen søndag kveld. Avisas reaksjon til leserne var:

«Vi har anstillet undersøkelser og kan berolige alle som måtte ha sett lysfenomenet med at der ikke har funnet noen brann sted i Trøndelag».

En hel by sto altså i brann 12 mil lenger nord, men så langt sør som i Trondheim ante man fred og ingen fare. 70 år senere følger vi en krigshandling fra minutt til minutt. Du verden for en forskjell.

Og så gjengir vi faksimile av avisnotisen fra mandag 22. april 1940 om at lysfenomenet «har hatt en egen evne til å sette fantasien i sving, særlig hos litt overspente mennesker».