Steinkjers egen krigsfotograf

Skrevet av Morten Stene

Sigurd Hegdahl var først og fremst baker. Men han var så mye mer: Sjøllært musiker, bilpioner og samfunnsaktiv på mange måter. Han hadde en stor bekjentskapskrets og var sosial og jovial overfor alle. Og viktigst i denne sammenheng, en ivrig og dyktig amatørfotograf, og mer enn noen annen sørget han for å dokumentere de dramatiske aprildagene i 1940. Han var også flittig i sving med kameraet gjennom krigsårene og under frigjøringen i 1945.

Sigurd Hegdahl ble født 23. desember 1908 i Steinkjer. Han var sønn av baker Sivert Olaf Hegdahl og Anna Nonstad. Gift med Else Blytt Reimers (11. september 1913–21. november 1991). De fikk tre barn: Bodil, Finn og Randi. Hegdahl døde 4. desember 1971 i Steinkjer, og er begravd i Steinkjer gravlund.

Baker

Sigurd Hegdahl begynte i O. Hegdahl bakeri & konditori hos sin far i 1922, og gikk i bakerlæra. I 1931 gikk han Konditorskolan i Skjøvde, Sverige.

 Som fagmann var han høyt respektert. Hans sirupskake og prostinnekake var faste ingredienser for mange i Steinkjer til jul. Han tok senere over bakeriet sammen med sin bror Arne Hegdahl, og arbeidet i bedriften til 1960.

 Dagene etter bombingen bakte han brød i kjelleren heime og solgte dem på trappa.

Fotograf

Hegdahl var svært interessert i foto og film. På dette området var han en lokal pioner. Han var med som fotograf under oppgjøret på Falstad sammen med fylkesmann Lindboe.

Hans mange bilder fra bombinga av Steinkjer, av ruinbyen og gjenreisinga er en unik dokumentasjon av en viktig steinkjerhendelse. Hans mest unike bildeserie utenfor Steinkjer er av rivingen og nedgravinga av nazistøtta på Stiklestad i 1945.

Musiker

Hegdahl hadde ingen formell musikkutdanning. Interessen for musikk fikk han mens han gikk på skolen.

Han startet musikerkarrieren i Steinkjer guttemusikk. Da han og kameratflokken vokste fra guttemusikken, startet de Steinkjer ungdomskorps i 1925 (Steinkjer janitsjar i dag). Han spilte kornett i ungdomskorpset. 

Under krigen var han aktiv i Steinkjer danseorkester hvor han spilte altsaksofon. 

Hegdahl var også medlem i Inntrøndelag symfoniorkester som hadde sin storhetstid på 50-tallet under dirigent Thorbjørn Dahl. Han spilte også trompet i Orkesterforeningen i Steinkjer.   En periode drev han også salg av korpsinstrumenter. Han var musikklærer og skrev tekster til Steinkjer Mannssangforenings revyer.

Sammen med blant annet Erling Aune og Johan Magnus Schei var han med og startet skolekorpset på Moen skole i Sør-Beitstad. 

Eventyreren

Hegdahl var på mange måter en eventyrer. Han var glad i å lese og se filmer om reiser og oppdagelser.  I 1924 var han med Stenkjær Speidertropp på landsleir i Hamar. Da han var 45 år tok han sommerjobb på S.S. Stavangerfjord.

Han var tidlig interessert i biler. Den første bilen han hadde var en Essex. Allerede i 1934 var han medlem av Norges Automobilforbund. Familien var ofte på bilturer. Enten på besøk til slekt og venner, eller søndagskaffetur til Væres flystasjon eller tur rundt Snåsavatnet.

 Hegdahl var medlem av Foreningen Norden og Røde Kors. Under krigen var han sjåfør på «Maggie», ambulansen til Røde kors. Han fulgte veldig godt med på hva som foregikk av krigshandlinger. På stua hang et stort kart og der var det små svarte flagg som viste hvor det var kamper.

Hegdahl var også friluftsmenneske. Han var flink med dyr og fugler. Han plystret som fuglene og kommuniserte med bokfinken. Han hadde trekkhunder og var glad i å fiske. Familien bygde hytte i Sør-Beitstad under krigen.

Mellom alle aktivitetene rakk han også å være familiemann – både far og bestefar – steinkjerpatriot og fast inventar på SI&FKs fotballkamper på søndagene.

Her er noen av bildene etter Sigurd Hegdahl:

Kilder

Hegdahl, Per Asbjørn, (2004). Orkesterforeningen i Steinkjer. I dur og moll. Steinkjer: Foreningen gamle Steinkjer

Hegdahl, Arne & Per Asbjørn Hegdahl (2001). O. Hegdahl bakeri & konditori. SteinkjerSaga nr. 1/2001, ss.2–8

Berg, Olaf (1984). Håndverkere i Steinkjer II. Steinkjer: Foreningen gamle Steinkjer

Informanter: Dagfinn Hegdahl, Knut Jørgen Nonstad, Bodil Reimers.

One Reply to “Steinkjers egen krigsfotograf”

  1. Bodil Flikke Hestvik says:

    Ser kjente bilder av Bernt Flikke her.

    Svar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.